Свети Флавиан I Антиохийски (Свети Флавиан Патриарх Антиохийски) – починал февруари, вероятно затова поставян в някой православни календари на 18 Февруари

Флавиан (на латински: Flavianus I; ок. 320 – февруари 404) е епископ или патриарх на Антиохия от 381 г. до смъртта си.


saint_Patriarch_Flavian-II-of-Antioch-icon


Роден е около 320 г., най-вероятно в Антиохия. Той наследява голямо богатство, но реши да посвети своите богатства и таланти в служба на църквата.

Заедно с Диодор Тарсийски, (по-късно епископ на Тарс), той подкрепи православната вяра (т.е. православния християнски мироглед) срещу арианския последовател еретик Леонтий, който наследява Евстатий като патриарх на Антиохия.

Двамата приятели събират своите привърженици извън градските стени за богослужения (според Теодорит Кирски именно на тези събрания за първи път е въведена практиката на антифонното пеене в службите на църквата).

Когато Мелетий е назначен за епископ на Антиохия през 361 г., той ръкополага Флавиан за свещеник и след смъртта на Мелетий през 381 г. Флавиан е избран да го наследик.

Разколът между двете партии обаче далеч не бива излекуван.

Епископът на Рим и патриархът на Александрия отказват да признаят Флавиан, а Павлин II (Антиохийски – който ръкополага свети Йероним Блажени), и от крайните евстафианци бива избран за епископ в опозиция на Мелетий, продължава да упражнява власт над част от църквата.
След смъртта на Павлин около 383 г. Евагрий е избран за негов наследник. По късно след смъртта на Евагрий (ок. 393 г.) Флавиан успява да предотврати избора на наследник еретик евстафианец, въпреки че евстафианците все още продължават да провеждат отделни срещи.

Чрез намесата на Йоан Златоуст скоро след издигането му за патриарх на Константинопол през 398 г. и влиянието на император Теодосий I, Флавиан е признат през 399 г. за единствен легитимен епископ на Антиохия.

Независимо от това, Евстатиевата схизма не е окончателно излекувана до 415 г. поради усилията за помирение на Александър (назначен за епископ 412 г.), наследник на Порфирий (също изписван Порфир).
Флавиан бива почитан посмъртно както в западната, така и в източната църква като светец.


Превел Георги Георгиев ( hip0 ) https://pc-freak.net


Послепис:
В някой православни стенни а и в по ранни години, църковни календари издадени от БПЦ се на 18 Февруари се поставя Свети Флавиян Патриарх Константиполски (това обаче е всъщност същият Свети Флавиян Архиепископ Константинополски, поставян, да се чества по-рано на 16 Февруари, която е и датата, на която обикновенно се чества в Българската Църква, грешката, най-вероятно, се състой че имат впредвид честване на Свети Флавиян Патриарх Антиохийски.
Източник:

https://en.wikipedia.org/wiki/Flavian_II_of_Antioch

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *